

Jest kompaktowy, wszechstronny, idealny na rodzinne grillowanie oraz imprezy w plenerze. Köler Ember C1 szybko stanie się nieodłącznym towarzyszem leniwych weekendów spędzanych na działce, spotkań z bliskimi w ogrodzie, jak również biwaków organizowanych z najlepszą ekipą hen, na odludziu.
Kocioł powstał ze stali zabezpieczonej emalią porcelanową. Nie rysuje się, nie pęka, zawsze trzyma fason. Otrzymał pokrywę z tego samego materiału. Razem tworzą owalną przestrzeń rozgrzewaną węglem drzewnym lub brykietem. Konstrukcja jest w pełni metalowa – solidna, trwała, długowieczna.
Do grilla Köler Ember C1 wybraliśmy ruszt stalowy o starannie wyselekcjonowanych właściwościach.
Oto i one:
Stalowy ruszt jest sercem grilla Köler Ember C1, ale pod nim znajduje się stalowy kosz. To nowatorskie podejście pozwala grillować w systemie pośrednim i bezpośrednim – Ty decydujesz! Grillowanie pośrednie to idealne rozwiązanie dla potraw wymagających opiekania przez ponad 30 minut.
W grillowaniu pośrednim węgiel drzewny ułożony jest równomiernie po bokach grilla Köler Ember C1. A kiedy się wypali, nowoczesny kosz daje się łatwo uzupełnić nową porcją paliwa. Jeśli przyrządzasz coś szybciej, zostań przy tradycyjnym układzie rusztów.
Pod kopulastą pokrywą powietrze krąży i opieka potrawy ze wszystkich stron. Żar bijący z dołu nie ulatuje w powietrze, ale powraca i spada kaskadą na mięso, warzywa oraz każde inne danie ułożone na rusztach. Żeby zapewnić im idealne warunki, umieściliśmy w pokrywie termometr. On wskaże Ci aktualną temperaturę. Kiedy zrobi się za ciepło, użyj regulowanego wlotu powietrza.
Im większy przepływ zostawisz, tym gorącej zrobi się w środku – tak właśnie smaży się steki albo żeberka. Zamykając go na maksimum, obniżysz temperaturę. Teraz masz idealne warunki do wędzenia oraz delikatnego pieczenia owoców morza. I kto jest teraz mistrzem kuchni?
Przyrządzaj potrawy mocno wypieczone i chrupkie, robiąc jednocześnie te delikatne, dochodzące powoli w ciepłym powietrzu. System wielopoziomowego ułożenia rusztów daje Ci tę możliwość. Nie czekasz, aż jedne dania dojdą w bliskim kontakcie z żarem, by położyć na przykład warzywa albo owoce morza. W tym samym czasie pieczesz żeberka, kiełbasy, warzywa, skrzydełka i piersi. I wszystko leży na ruszcie w idealnych warunkach.
Metalowa rękojeść, którą podnosisz pokrywę, pozostaje chłodna. Użyliśmy panelu ze stali nierdzewnej. On tworzy skuteczną barierę. On daje pewność, że nie oparzysz dłoni, kiedy chcesz rzucić okiem na ruszt i dania na nim skwierczące.
Co dzieje się z popiołem, który powstaje podczas grillowania? Budowa Köler Ember C1 sprawia, że pada do popielnika. Tam czeka, aż go wysypiesz i nie panoszy się w kotle, ani na ruszcie. Popielnik umieściliśmy na samym dole grilla – w najniższym punkcie. To znacznie ułatwia czyszczenie, bo pył spychasz po prostu w dół i nie musisz go ręcznie wybierać. Popiół sam spada, gdzie trzeba – dba o to regulowany dolny wlot powietrza, tworząc stosowne ciśnienie.